430. JAFF: подорожі в часі (прочитані в січні-лютому 2024 року)

Давно не робила добірок про фанфіки/варіації за "Гордістю й упередженням", а тому повертаюся з тим, що начитала цього року, а саме з тропом подорожі в часі — від найкращого до прийнятного.

Раніше я вже рекомендувала кілька подорожей в часі, ви можете глянути їх тут.


The True Adventures of Fitzwilliam Darcy, Time Traveler by Kathy

(Справжні пригоди Фіцвільяма Дарсі, мандрівника в часі)

Це не лише одна з найкращих JAFF-івських подорожей в часі, але й в принципі офігезний ретелінг "Гордості й упередження" на 5/5.

Вікем скористався машиною часу, щоб знищити щасливе майбутнє Дарсі й пізніше пожалкував про це: долі головних героїв змінилися кардинально — і не на краще. Тепер Дарсі разом з Елізабет мають виправити минуле, щоб відновити правильне майбутнє. 

Легше сказати, ніж зробити.

Особливо зважаючи на те, що події, які призвели до зміни в їхніх характерах й оприявнили їхні вади, ніколи не відбулися.

Дарсі, розчарований, скам'янілий чоловік, знає, що до щасливого кінця його приведе шлюб з Елізабет Беннет. Він зробить усе можливе, щоб штовхнути юного себе на цей шлях. Однак не все так просто, і для цього йому знадобиться допомога самої Елізабет — старшої Елізабет, яка стала дружиною Вікема.

Та як змусити кохання розквітнути, коли їхні юні відповідники вперто не хочуть слідувати їхнім планам? І як їм порозумітися між собою, коли старший вік не убезпечує від наступання на ті ж самі граблі?

І не забуваймо про молодшого Вікема, який вже знає про машину часу, але ще зовсім не шкодує про свої вчинки.

Одним словом, прекрасна історія про те, як Дарсі намагається відновити оригінальні події "Гордості й упередження". Та п'ятірочки ця робота заслуговує за дуже продуманий і поступовий ріст персонажів — зовсім іншими методами, ніж в Остін, але однаково захопливий.

Читати безкоштовно можна тут: https://www.dwiggie.com/derby/kathy20.htm

Rewinding Time by Jeff Bigler

(Перемотка часу)

Цьогорічна новинка.

Приємна простенька історія про те, як Дарсі та Елізабет за допомогою магічного зілля здобувають можливість подорожувати назад у часі на годину назад і мають змогу виправляти свої слова та вчинки, поки не досягнуть сподіваного результату.

Гумору й інтриги додає те, що вони не знають, що кожен із них володіє однаковим зіллям.

Не зовсім смішно стає тоді, коли на те саме зілля кладе лапи Вікем...

Nine Ladies by Heather Moll

(Дев'ять леді)

Старовинне коло каменів біля Пемберлі приховає таємницю: воно може випльовувати мандрівників у часі. Дарсі завжди слідкували за тим, щоб про це ніхто не дізнався. І ось нинішній спадкоємець, Фіцвільям, стикається з мимовільною часовою гостею, яка прийшла з 200 років в майбутньому. Не можна допустити, щоб люди дізнались, що Елізабет Беннет — не та, за кого себе видає, поки він не відправить цю гарпію назад. Елізабет не менше прагне забратися з цієї відсталої епохи якнайшвидше.

Та попри відмінності в соціальних звичках і світогляді кохання прокрадається в їхні серця, породжуючи дилему: чи варто навіть думати про якісь стосунки, якщо один із них має пожертвувати своїм часом?

"Дев'ять леді" дозволяють Елізабет побувати в Регентській епосі, а Дарсі — в ХХІ столітті. Кожен мусить адаптуватися, але на Дарсі лежить додаткова відповідальність: він мусить врятувати Пемберлі від руїни, яка неодмінно очікує на його прекрасний маєток, якщо нічого не змінити...

Моє враження: хоч я і не дуже фан тропу особа1 з минулого/особа2 з майбутнього, варіація цілком стравна, цікаво, як Дарсі й Елізабет виживатимуть в чужому часі та як вони зрештою вирішать часові розбіжності.

Accidentally Yours by Robin M. Helm

(Мимоволі твій) ...та інші дві частини трилогії Yours by Design

Напевно, найдивніше, що я читала — християнська (!!!) варіація з подорожами в часі. Подібно до попередньої варіації, тут зустрічаються минуле й далеке майбутнє. Однак в цьому випадку двоє Дарсі обмінюються тілами, щоб зустріти своїх Елізабет.

Гоноровий землевласник Фіцвільям Дарсі палає від люті після відмови Елізабет Беннет і просить Бога забрати його звідси якнайдалі.

Успішний бізнесмен і ревний християнин Вілл Дарсі мріє про Елізабет з улюбленої книжки/серіалу "Гордість та упередження", які він любив читати/дивитися з покійною бабусею.

Коли перший падає з коня і сильно травмується, а другий потрапляє в аварію, Бог справджує їхні бажання. Вілл отримує можливість здобути серце омріяної Елізабет, а Фіцвільям — приборкати гординю й нарешті зрозуміти, що таке любов.

Вілл — це такий собі християнський Марті Сью, який втілює зміни на краще, вродливий, розумний, добрий, спортивний і т.д. Він навіть направляє Фіцвільяма, лишивши йому та іншим листи в минулому. Взагалі, вся трилогія — це наполовину християнська проповідь. Безперечно, цікавий досвід, але на дуже рідкісного любителя...

Коментарі

Популярні публікації