389. Найкращий JAFF, або не зовсім фанфіки за "Гордістю й упередженням" (1): фантастика

Я люблю читати фанфіки для задоволення. Але до цього року я ніколи не думала, що можна пошукати щось у фендомі "Гордості й упередження", який досі є одним з моїх найулюбленіших романів. Уявіть моє здивування, коли я побачила, що попри велику фанбазу P&P на АО3 фанфіків не так вже й багато.

У чому ж причина такої кричущої несправедливості?

Річ у тім, що більшість робіт довжиною з повість або роман продаються на Амазоні.

Так, ви не помилися. Фанфіки продаються. Вони називаються варіаціями, звісно, і з легальної точки зору це допустимо, адже роботи Джейн Остін знаходяться у суспільному надбанні й кожен може наживатися на них, як хоче.

Я не буду казати, скільки варіацій я прочитала за лютий-березень, лише зазначу, що це число вимірюється в десятках.

Я дивилася "Гордість і упередження і зомбі" і маю визнати, що мені дуже сподобалось. Але ще більше мені сподобався детективний мінісеріал "Смерть навідує Пемберлі" (Death Comes to Pemberly), який, як виявилося, знятий за книжкою. Після цього я усвідомила одну річ: "Гордість і упередження" чудово міксується з авантюрною складовою, у який би бік вона не пішла: детективний чи фантастичний. Тому й половина моїх улюбленців належить до цих жанрів.

Ця добірка — перша з кількох — буде присвячена саме фантастичному елементу.



The Many Lives of Fitzwilliam Darcy
by Beau North, Brooke West

Містер Дарсі переживає день невдалого освідчення знову і знову та має знайти вихід із цього нескінченного повторення. Йому доведеться краще пізнати своє оточення, Елізабет та самого себе.

Я прочитала кілька варіацій із часовими петлями, і ця одна з найкращих. Ба більше, це симпатичний уклін до фільму "День бабака". Якщо ви дивились, то неодмінно заціните лагідні алюзії та схожі моральні дилеми персонажа. Особливо мені сподобалось, як авторки ввели пісеньку, з якої починається кожен ранок героя. 

---------


Madness in Meryton
by Jayne Bamber

Іще одна часова петля, яка зациклюється на тій даті, коли читач вперше знайомиться з Вікгемом у Мерітоні. Це ярмарковий день, в який місцева циганка запускає магічний процес, що затягує не одного персонажа, а кількох. Починається історія з ПОВ Ліззі, але згодом вона зрозуміє, що не одна вона застрягла в повторі. І якщо ви правильно подумали про одного гордівливого містера, то почекайте: жертв у цій петлі не двоє, а четверо! Як їм вирватися з цього божевілля і до чого тут Вікгем?

Цікавий концепт, дві любовні лінії, мені сподобалось.

І якщо після цих двох історій ви захочете ще одну часову петлю, то є дещо пласкіша, але мила повістинка із зацикленим днем балу в Незерфілді для Елізабет — The 26th of November by Elizabeth Adams.

---------


Darcy By Any Other Name
by Laura Hile

А що як містер Дарсі та містер Коллінз поміняються тілами?

Це могло вийти або дуже погано, або дуже добре. І, о боже, це вийшло абсолютно захопливо!
Чи справді життєвий успіх залежить від походження, зовнішності й грошей? Чи зможуть Дарсі та Коллінз вивчити свої уроки? І що робити Дарсі, який закоханий в Елізабет Беннет і тепер мешкає з нею під одним дахом?

Справжній характер людини проглядається в будь-якому тілі і в будь-якому становищі. Книжка справді читається на одному подиху.

---------


Pemberley: Mr. Darcy's Dragon
by Maria Grace

...а також продовження  Longbourn: Dragon Entail та Netherfield: Rogue Dragon.

Якщо чесно, це не зовсім варіація, а радше повноцінний власний фентезійний світ з твістом у бік "Гордості й упередження". Персонажі Джейн Остін міцно вплетені в оригінальний сетинг з драконами: великими, маленькими, небезпечними та ні, але незмінно примхливими. Суспільство поділене на тих, хто здатен чути драконів, і тих, хто їх не помічає. Завдяки пакту короля Пендраґона громадяни та дракони Англії мешкають у зручному, хоч і не безпроблемному, співіснуванні. Дворянство дбає про великих драконів, а дракони дотримуються правил. 
Елізабет Беннет чує драконів і знає, як з ними ладнати. Ба більше, дракони її обожнюють. Саме їй перейдуть обов’язки з догляду за великим драконом Лонгборну, і тому зрештою їй доведеться вийти заміж за далекого спадкоємця містера Беннета містера Коллінза.

У Гертфордшир тим часом прибуває містер Дарсі з важливою місією. Хтось викрав яйце небезпечного дракона, яке зберігалося в Пемберлі. Якщо дракон вилупиться, не встановивши зв’язку з доглядачем, його доведеться вбити.

Місцеві члени Ордену зобов’язані йому допомогти, але не дуже цього бажають, зокрема й містер Беннет. Лише Ліззі вирішує прийти йому на допомогу, хоча неприємний містер Дарсі їй геть не подобається.

По-перше й по-друге, це серія про драконів та їхні стосунки з людьми. Якщо ви любите розгорнутий фентезійний ЛОР, а також самодостатніх героїнь-дослідниць, ці книжки вам неодмінно сподобаються. А ще тут справді багато харизматичних драконів з цікавими характерами. Вони й розумні, й віддані, й дуже ревниві.

Загалом у серії 11 частин, але перші три можна читати як закінчену трилогію і вони віддалено наслідують сюжетні переміщення "Гордості й упередження".

Я спершу сумнівалася, чи варто читати варіацію з таким сильним відходом від оригіналу, але драконячі інтриги справді затягують.

---------
I Dreamt of Netherfield by Lin Mei Wei

Оце дуже і дуже чудовий... горор. Це те, що називається сучасним готичним романом. Зав'язка така: Елізабет прибуває у Незерфілд подбати про Джейн і відчуває, що в будинку відбувається щось химерне. Він ніби водить її, заманює, показує примару дівчини, яка, вочевидь, колись тут жила. У спробі з'ясувати її ідентичність вона знаходить перепис народжень і смертей, де під ім'ям ймовірної кандидатки записано: "ВІДЬМА". Елізабет і Дарсі потрапляють під прокляття привида і змушені розкрити таємниці минулого до кінця, поки все не зайшло занадто далеко.
Авторці класно вдалося прописати моторошну атмосферу, сцени утоплення і безвиході. Також мені дуже сподобалось, як в цю історію вплелася Керолайн Бінґлі. 
З усього прочитаного в Лінь Мей Вей це моя найулюбленіша варіація.
---------

І якщо після цієї добірки вам захочеться ще чогось дуже милого, романтичного й простенького, але з фентезійним твістом, то спробуйте колекцію від Jane Grix  — It's Magic Mr. Darcy. Трохи відьомства, трохи циганської магії, трохи любовного зілля і віщих снів про справжнє кохання.

---------

А з просто фанфіків я порекомендую Borage and Bluebells (by DigitalMetronome). Ця невеличка історія використовує троп ханахакі — фантастичної хвороби, яка полягає в тому, що в легенях проростають квіти від невзаємного кохання, і хворий відхаркує пелюстки квіток. Якщо кохання залишиться невзаємним, то з часом хворий помре. У цій історії після невдалого освідчення містер Дарсі уповні відчуває на собі ефект цього захворювання. Але не хвилюйтесь, на читача чекає щасливий кінець ;)

Коментарі

Популярні публікації