393. Carmilla by J. Sheridan Le Fanu (Audible Performance)

Опустимо той момент, що я шукала "Каміллу" Фанні Берні і випадково ввімкнула "Карміллу"... Просто заґуґліть, аби поволати з мене, наскільки я промахнулася.

"Кармілла" — вампірська історія ірландського автора готичної літератури Джозефа Шерідана Ле Фаню, яка вийшла на 25 років раніше за "Дракулу". І це одна з наймоторошніших оповідок, які мені доводилося читати/слухати.

За сюжетом, вампірка Кармілла намагається звабити юну дівчину Лору, перш ніж випити її повністю. Вона прикидається її подругою й висловлює до неї вкрай химерні любовні освідчення. А також мучить у снах.

Тим часом місцеві жінки починають помирати від таємничої хвороби...

Чому ця історія так вдало викликає почуття страху? Тому що ніхто з героїв не підозрює, хто така Кармілла насправді. Вона мешкає в одному замку з Лорою та її батьком, користуючись їхньою гостинністю. Читач до кінця переживає, чи зможуть вони вчасно зрозуміти її суть, перш ніж Лора помре. А їй стає все гірше і гірше.

Крім того, автор майстерно нарощує тривогу, показуючи регулярні зміни в Карміллі. Однієї миті перед нами стоїть цілком адекватна дівчина, іншої — щось химерне, нестримне, божевільне й темне.

Цікавий і лесбійський мотив, який тут є ключовим. Одержимість Кармілли водночас заворожує і лякає. Лора в один момент навіть каже, що це її принаджує і водночас викликає огиду. А описи того, як Кармілла підбиває до неї клинці, доволі детальні і соковиті. В аудіодрамі Фібі Фокс (Кармілла) ще й додає здушені вдихи, стогони й звуки поцілунків. Цукерочка-полуничка 🍬🍓

Сценарій для аудіопостановки написав Робін Брукс, ролі виконали Фібі Фокс, Роуз Леслі, Девід Теннант, Джеймс Вілбі. Зіграно дуже талановито, я була зачарована.

Коментарі

Популярні публікації