386. Данило Клочко "Андрофаги"

Не знаю, чи це дебютний роман, бо жодної інформації про автора не знайшла, але він має потенціал.

Кінець 1999 року. У містечку на Київщині полює серійний вбивця Звір, який поїдає частини тіла своїх жертв. Молодий міліціонер Денис Чорний втратив свою кохану і прагне розшукати злочинця. Під підозру падає місцева секта Симаргла, яка вважає, що це помста божка за спалене поле. Та тільки хто такий Артем Шухарт і що йому треба від Дениса?

Задум хороший, реалізація 50/50.

Що, на мою думку, прагнув довести текст? Герої стають піддослідними в експерименті психопата, який спостерігає, чи можуть його жертви стати вбивцями. Денис постійно постає перед питанням, а чи не краще вбити монстра, якого в'язниця все одно не втримає. Його кінцевий вибір — вийти з нав'язаної йому гри, зберігши при цьому себе й свою людяність.

Технічно текст міг би бути кращим. Хоча читається він достатньо легко й історія динамічна, щоб втримувати увагу й інтригувати — а що ж там далі? — я не могла позбутися відчуття, що це схоже або на сирий текст, або на кіноповість для основи серіалу, де художність допиляється грою акторів, музикою і монтажем. Персонажі картоннуваті, структура роману недоточена, їй бракує сильних точок і плавних переходів, стиль — як у автора, що виписується.

Маю віддати належне, що саме по собі детективне плетиво цікаве, і на 370+ сторінок подій ніколи не бракувало, були хороші гостросюжетні сцени — мені хотілося дочитати до кінця.

Також прикметно, що абсолютно всі персонажі розмовляють українською, але з впливом розмовної мови, притаманної зокрема для серіалів про міліцію та бандитів. З мовної точки зору, це цікава спроба, і хоча ґраманаці в мені часом кринжує, це грає на руку реалістичності. Шкода, що львівськість Дениса мовно (та і в інших аспектах) ніяк не розкрита. Я помітила буквально один момент, де він стикається з іншим героєм, який називає його чи то "паном Чорним", чи то "паном Денисом", через що той робить висновок, що він із заходу України. 

Якщо автор продовжить вдосконалюватися технічно, можливо, залучить бета-рідерів чи редактора, який змусить половину переписувати, думаю, наступні романи нас здивують.

Коментарі

Популярні публікації