284. Cherie Priest 'Boneshaker' (The Clockwork Century #1)

4/5
Надибала у списку Vaenn "Топ-100 жіночих Ф&Ф від Bookriot".


У цій книзі, здається, є все необхідне для стімпанку: 
✔ ґоґли і захисні маски
✔ повітряні пірати контрабандисти
✔ божевільний геніальний вчений
✔ чудернацькі машини
✔ забруднене місто
✔ підступний лиходій
✔ багато крові, перестрілок, метання ножів, вибухів
✔ механічні кінцівки

Дія відбувається в Сіетлі наприкінці 19 століття під час золотої лихоманки і громадянських війн (авторка трохи вкрутила у свій сюжет історичних подій). Росіяни замовили доктору Леві Блу машину, яка могла б пробивати товстий лід і землю. Він її побудував, але натомість прорив тунель містом, пограбував місцеві банки і випустив на волю отруйний газ, через що місто довелося обвести стіною. 
Головні герої —  Браяр і Зік Вілкси — волочать бідне життя, оскільки пов'язані з двома великими злочинцями. Браяр була дружиною Леві, а її батько випустив на волю злочинців (правда, щоб дати їм змогу втекти від отруйного газу, але кого це хвилює). Та ось 15-річний Зік вирішує пробратися в ізольоване місто, щоб дізнатися правду про ті події, оскільки мати не відповідає на його запитання. Зрозумівши, куди дівся її син, Браяр і сама мчить туди, щоб витягти звідти підлітка, доки той іще живий.
А місто живе: там бігають зомбаки, виробляють наркотики, будують підземні сховки з фільтрацією повітря, гарують китайці та, звісно, готуються заворушення, яким надають ваги Браяр і Зік.

Роман доволі товстенький. Мені сподобалося, що починається і закінчується він розділом про автора, який збирає матеріал для документальної книги. Зав'язка дещо затягнута, але можна дізнатися більше додаткових історійок. Це ніби ти не пропускаєш у грі балаканину зустрічних персонажів. Матері і сину розділи присвячуються почергово. Вони зустрічають багатьох людей і дізнаються про те, як виживати у місті. Одне одного знаходять вони аж у кульмінації. Єдину лінію, яку б я викинула, то це лінію Руді, бо вона дуже-дуже хитка. Характер у Браяр сильний — її лінія одна з найкращих. Але, як і з попереднім прочитаним мною стімпанком (що досить дивно), книжка більше виграє за рахунок фантскладової / світобудови. Як усе це продумано: куди застосовуватиметься отруйний газ, як качатимуть чисте повітря, звідки з'являтимуться дирижаблі у контрабандистів, скільки часу витримуватимуть очисні фільтри у масці, як гнатимуть пиво і т.д.
Заради цих моментів я б воліла читати 'Boneshaker' значно повільніше, але Yakaboo Bingo Winter 2018 підганяв) 

Коментарі

Популярні публікації