143-144. Роджер Желязни "Дев’ять принців Амбера", "Рушниці Авалону" (Хроніки Амбера 1-2)

4.3/5
Нарешті я дочекалася українського видання! Першу частину читала вже вдруге, але нудно від того не було аніскілечки.

Коротко розкажу, про що ця серія.
Амбер — це головний світ, відображенням якого є всі інші світи, що звуться Тінями. Ним, звісно, править королівська родина, яка може цими світами подорожувати і змінювати їх. Перші 5 книг розповідають про одного із принців, Корвіна, який втратив пам’ять про своє походження в Тіні Земля, та одного дня почав усе згадувати. А справа в тому, що король зник і принци активізували боротьбу на смерть за корону. Стосунки в між братами та сестрами, чесно кажучи, кепські, майже як у бізнес-акул: коли вигідно, створюють союзи, а в іншому разі плетуть інтриги один проти одного. Брат Корвіна, Ерік, якого той люто ненавидить, планує посісти трон. Тож наш принц розпочинає запеклу боротьбу, у результаті чого насилає страшне прокляття на Амбер, наслідки якого треба ліквідовувати.

Романи побудовані динамічно й захопливо, хочеться знати, що буде далі. Як у нескінченній пісні: "Ну іще один розділ — і все". Наразі історія розвивається у бік боротьби з темними силами, хоча головні персонажі геть не воїни справедливості. Ну, так, Желязни раз по раз нагадує, що "Корвін забагато прожив у Тіні під назвою Земля і почав цінувати людські життя", але, чесно кажучи, поки не дуже вірю. Можливо, саме ставлення змінилося в кращий бік, та поки що важко назвати його та й будь-кого з його братів чи сестер позитивним героєм. Що вже робить це фентезі нетиповим :) Звісно, тут не все так страшно, як у Джорджа Мартіна, але родинні інтриги неодмінно зацікавлюють, та й вивільнене зло підливає масло у вогонь.
Дуже подобається атмосфера книг. Величне місто, королівський рід, яскраві характери, шалений художник-чаклун, зниклий король, карти-"телепорти", паралельні світи, Лабіринт, древні ліси, таємні почвари та рушниці проти мечів... Всесвіт, про який хочеться знати все більше й більше, який обов’язково ще здивує. Тому чекаю на переклад наступних частин, як Хачіко, і сподіваюся, що видавництво цю серію не закине.

Коментарі

Популярні публікації