311. Джесіка Дей Джордж "Сонце і місяць, сніг і лід"

4.5/5
Ретелінги — один з напрямів у фантастиці, які я обожнюю. Переважно це література розважальна, середньої якості, тож знайти по-справжньому хороший ретелінг ой-як непросто. На щастя, "Сонце і місяць, сніг і лід" якраз із того невеликого відсотку вдалих творів.


До цього роману я придивлялася вже давно, але ніяк руки не доходили. Аж ось дізналася бомбезну новину, що книжку видасть ВСЛ. Ще й Expecto Librum клали її до коробочки грудня. З дуже приємними бонусами, зокрема з листом від самої авторки:


"Сонце і місяць, сніг і лід" спирається на норвезьку казку "На схід від Сонця, на захід від Місяця". Дівчинка без імені з великої бідної сім'ї дроворуба qде з білим ведмедем ізбйорном у розкішний замок, щоб прожити там рівно рік у повному достатку. У винагороду її родина розбагатіє. Усе було б чудово, та кожної ночі з нею у ліжко лягає чоловік. У темряві вона не бачить його обличчя, а коли їй вдається знайти спосіб це зробити, то руйнує чари, які б дозволили звільнити ізбйорна.

Джесіка Дей Джордж додала багато цікавинок. Зокрема, створила королівство, заметене снігами, наділила його легендами про тролів, щасливчика третього сина та білого оленя, який може виконати бажання. А головній героїні дала дар розмовляти з тваринами та міфічними істотами.

Але найбільше мені сподобалося, як вона описала родину дівчати. Простакуватий, але щирий батько, жадібна мати, середній брат-мазунчик, старші заміжні сестри та старший брат, який повернувся з далекого плавання сумним і дивним. Ганс Пітер підкупає тим, як він ставиться до молодшої сестрички, як різьбить химерні візерунки і навчає дівча читати знаки.

Оповідка просякнута казковістю. Книжка читається на одному подиху: ти поринаєш у цей засніжений світ і отямлюєшся вже на останній сторінці. Разом із тим авторка не гребує макабричністю, яка притаманна народним казкам. Особливо дрижаки йдуть від репліки Роло, коли він зізнається, що стінки крижаного палацу тхнуть м'ясом. Кріпово. Звісно, є кілька рушниць, які не вистрелили: той же вовк Роло чи приховане ім'я дівчини, однак загальне враження вони не сильно псують.

Серед ретелінгів "Сонце і місяць, сніг і лід" вирізняється якісно. А ще це атмосферне зимове читання ^^

P.S. Обкладинка гарнезна. Наче потрісканий лід *О*

Коментарі

  1. Погоджуюсь, чудова книга, і величезне ДЯКУЮ за комплімент обкладинці )))

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації