260. Ігор Сілівра "Архіпелаг"

4/5
Ніщо не тішить більше, коли бачиш, що автор з кожною книжкою росте. "Архіпелаг" — вже третя частина циклу Ігоря Сіліври про дивні зсуви розвитку технологій та альтернативні світи, в які можна потрапити через портали. Цього разу дія відбувається в колонії, яку заселили Предки. Поселенці живуть завдяки технологіям, які встигли перевезти, перш ніж портал у їхній світ не зачинився повністю і не закрився. Місцевість представляє собою скупчення островів, на найбільшому з яких розташувався Центрополіс — величезне індустріальне місто, де зосереджені вся влада і виробництво. Так, у мене теж спершу виникла асоціація з Суперменом) Очолює місто таке собі об'єднання мафіозних сімей — Синдикат. Вони ділять між собою ринок і вплив. Але наближається неминуча криза, коли потужностей технологій предків більше не вистачатиме, бо людей і потреб все більшає, а відтворити машини науковці не здатні і до нових ідей ставляться зверхньо.

Останнім часом Іванна звикла, що може керувати, не заглиблюючись у проблему.
— Зробімо так: ви ж спеціаліст, ви з цим упораєтесь. Ви можете виготовити партію каталізатора?
— Можу.
— Що заважає зробити дві партії? Три? Ви ж спеціаліст.
(Дивись "Експерт")


 У таких обставинах розгортається боротьба за владу: один із директорів, старший Станкович помирає, його старший син знаходиться в тяжкому стані, а молодший — вже рік як зник безвісти в експедиції. Тож на сцену виходить Іванна — дружина останнього — і бере очільництво в свої руки. Маю сказати, що її образ мені, як мінімум, сподобався. До жіночих персонажів Брендона Сандерсона ще далеко, та це це вже помітний прогрес розміром зі слона. Як героїня вона самодостатня, знає, чого хоче, і долає перешкоди для здійснення своїх цілей. Автор з самого початку дає натяк на те, що людина вона непроста, і в кінці спостерігаєш її приголомшливе перетворення.
Паралельно розвиваються кілька ліній: сміливого льотчика Віталя та кмітливого хлопчика Сашо + науковця "Дока" Левчева та його дочки Сніжани (котра не петрає, що їй потрібно від життя, і в результаті скінчила тим, що вийшла заміж — kore o yamete kudasai). Цей науковець робить відкриття, яке може перевернути весь Центрополіс і Синдикат з ніг на голову. Let's the teslapunk begin ~~
На відміну від попередніх частин, "Архіпелаг" видався більше пригодницькою книжкою, тут було менше наукових фішечок. Пересування між островами відбувається за допомогою ото таких літаків, що можуть сідати на воду, як на обкладинці, одним із яких керує Віталь. Тож будуть погоні, перестрілки, зради, інтриги — все, як замовляли. Результат, який струм переміг: постійний чи змінний — раджу дізнатися самим.

Коментарі

Популярні публікації