287. Нікола Тесла "Мої винаходи. Автобіографія"

4.7/5
Хто ж не знає про Ніколу Теслу? Про цього неймовірного генія, ворожнеча якого з Едісоном навіть започаткувала такий термін, як "війна струмів", та окремий жанр альтернативної історії — теслапанк?
Коли я попитала знайомих, то виявилося, що більшість і гадки не має, що робив Тесла. Тому якщо ви іще не в темі, Вікіпедія, Тесла — наздоганяйте уроки фізики. Ще про нього є багато документальних і науково-популярних фільмів. Вибачте, що починаю так здалеку, але мене просто трусить від думки, що єдина асоціація в людей із Теслою — це Tesla Motors.


На українське видання цієї книжки я чекала з нетерпінням. Адже хто може розповісти про науковця більше, аніж він сам?
Факти про цю людину приголомшують. Наприклад, він на такому рівні володів візуалізацією у себе в голові, що йому не треба було нічого креслити чи підраховувати — він міг "зібрати" частинки подумки, покрутити, протестувати і зрозуміти, чи буде це працювати. Дуже корисна навичка для винахідника, безперечно.
Багато дізналася про його дитинство і юність. Наприклад, що він вважав себе не таким розумним, як його старший брат, який помер. Що кілька разів ледь не втопився. Що завжди винаходив неординарні способи для досягнення повсякденних задач. І що школа йому (куди ж без цього) спершу не йшла.
Але найбільше мене завжди інтригували фото цього чоловіка. З віком він майже не змінювався. Як він каже, у 60 років костюми йому шили за тими мірками, які зняли 35 років тому. І в цьому є свій секрет — він ставився до своїх апетитів і залежностей помірковано та ходив на прогулянки.
Що ж до винаходів, то для себе відкрила величезний список патентів, які Тесла зареєстрував. Він надзвичайно цікавився бездротовою передачею інформації, а також застосуванням струму до лікування і профілактики.

"Воєн неможливо буде уникнути, доки не зникне фізична причина їхнього повторення, а нею є, кінець кінцем, величезний обшир нашої планети. Лише шляхом нівелювання дистанцій в усіх сенсах: поширення інформації, транспортування пасажирів і товарів та передавання енергії, колись будуть створені умови, що забезпечуватимуть сталі дружні стосунки".

Епізод з Едісоном залишив по собі гіркий присмак, хоча Тесла в словах, як мені здається, не виявляє тої люті, яка мала б у ньому кипіти попри роки. Але сам факт такої несправедливої поведінки з боку Едісона змушує співпереживати тоді ще юному таланту.
Хотілося б, щоб ця автобіографія принаймні наближалася розмірами до Форда, але що вдієш, Тесла більш стислий у викладенні своїх поглядів на світ.
Видання від ВСЛ хвалю: книжку приємно тримати в руках, і вона компактна. У дизайні обкладинки творчо підійшли до гарнітури, для імені "Тесла" обрано рвані краї, а зверху накладено сріблясте тиснення — ефект переливання/блискавки. Всередині також хочеться похвалити верстку, використовувалися фотоматеріали та роздільники, і форзац  просто прекрасний.
Гадаю, ви зрозуміли, що цю книжку варто прочитати. Навіть якщо ви ні бельмеса не петраєте, чим відрізняється постійний струм від змінного (гарна нагода нарешті дізнатися, до речі).
Пішла замовляти тепер Фейнмана.

Коментарі

Популярні публікації