277-278. Susan Kaye Quinn 'Second Daughter', 'First Daughter' (Royals of Dharia #2, #3)

4/5
Скільки часу минуло відтоді, як я прочитала першу книжку 'Third Daughter'! І нарешті дочекалася, коли наступні частини теж розшерили  ^^


Отож, повертаємося у болівудсько-стімпанківський світ королевств. У повітрі нависла війна, самірці готують цілий флот із повітряних кораблів, щоб захопити Дхарію. Анірі, схвильована долею своєї старшої сестри, яка одружена з першим сином Саміру, тікає з власного весілля, щоб її у разі чого витягти з ворожої країни. А далі відбуваються інтриги, бої та боротьба за владу. А ще вагання: чи не гормони зіграли з Анірі в погану гру з її швидкісною прихильністю до Еша?
Трилогія "Королівський рід Дхарії" — якраз той випадок, коли романтична фантастика написана адекватно. Тобто так, велика увага все ще приділяється любовним переживанням, але вони не ріжуть очі, і в книгах є ще багато цікавих моментів. А коли читаєш біографію авторки, то розумієш, що воно не взялося нізвідки:

Susan Kaye Quinn is a rocket scientist turned speculative fiction author who now uses her PhD to invent cool stuff in books. Her works range from young adult science fiction to adult future-noir, with side trips into royal fantasy romance and middle grade. Her bestselling novels and short stories have been optioned for Virtual Reality, translated into German and French, and featured in several anthologies.

Щодо війни і дирижаблів. Напевно, чи не вперше в янґ-едалті я читаю про реальну мотивацію нападників. Самірці — це держава прогресивна, вони мають багато талановитих винахідників. І їх дратує, що сусідня Дхарія процвітає і гордує тільки через свої великі території та родючі ґрунти. На настроях людей справді було просто зіграти. Потішили також своєрідні "хакери"-інженери, які зі своїх хабів сформували цілу повстанську силу. Дирижаблі не просто собі складаються і літають, а ще й мають особливі принципи роботи. Одним словом, матчастина жанру виконана.


Сам сюжет є пригодницьким, постійно щось відбувається, хтось когось бомбардує, влаштовує бійки на мечах, прокрадається, викрадає, бреше — усе досить динамічно. У цьому плані характери героїв, як на мене, були дещо слабшими, але цілком навіть непоганими. Просто... як би це сказати... спрощеними, напевно. Хоча знову ж таки для підліткової книги це нормально. Читачі Goodreads оцінили книжки вище 4 в середньому, що вже означає багато, коли ми говоримо не про розкручену серію. Але добре, ось мої претензії. Особисто мене Селедрі трішки вибішувала, однак їй можна бути такою, вона вагітна. А от про Нахалі почитала б більше — у "First Daughter" мені її видалося замало, зважаючи на те, що у назві говориться про першу дочку.

У підсумку: історія виписана + у жанрі є матчастина + любовна лінія(ії) згодиться = nice. Це доводить, що підліткова фантастика із сильною романтичною лінією може бути класною.

Коментарі

Популярні публікації