275. Блейк Крауч "Темна матерія"

4/5
Про "Темну матерію" я почула відразу, як вона посіла друге місце в рейтингу вибору читачів Goodreads у номінації наукова фантастика в 2016 році. В оригінальному виданні ще була дуже прикольна обкладинка. Цей роман я прочитала з великим задоволенням, не буду заперечувати, але зрештою лишилася трохи розчарована.


Сама атмосфера трохи нагадала кінгівську, тільки в лайт-версії. Джейсон Дессен, у минулому перспективний науковець, проживає тихе і щасливе життя зі своєю дружиною та сином-підлітком. Та ось одного дня його викрадає таємничий незнайомець (і хто б це міг бути? невже жодних припущень?) і закидає його в паралельний світ, де він здійснив свою мрію і довів до кінця почате дослідження, яке дозволяє опинитися в іншому варіанті розвитку подій. Джейсон тікає з лабораторії і починає нелегку подорож у пошуках саме того світу, де живе його родина.
Роман зачіпає тему людського щастя, яке за меседжем тексту полягає у родинних цінностях. У молодості Джейсон та його дружина були змушені відмовитися від своїх амбіцій, щоб створити сім’ю і доглядати за сином. Зрештою вони змирилися з таким життям, хоча трошки і шкодували. Коли Джейсон потрапляє в інший світ, він також має вибір лишитися там і жити як інший Джейсон, але обирає свою родину.


І це все було б дуже непогано насправді, але наукової частини мені видалося замало. Тобто що особливого саме в цьому способі подорожі мультивсесвітом чи науковому підґрунті? Кіт Шрьодінгера, квантова суперпозиція та і згадувана один раз дилема в’язня — це все ми вже чули і не раз. Виходить так, що я збиралася прочитати наукову фантастику, а насправді прочитала роман про любов до родини. Серйозно, навіть у японському серіалі “Джін” ця тема подана цікавіше, хоч там було здебільшого про медицину.
Тому так, від самої оповіді відірватися непросто, її легко екранізувати, але з точки зору наукової фантастики тут нічого особливого немає. Ти весь час співпереживаєш герою, але якихось наріжних проблем не спостерігаєш.
Загалом книжка хороша, добре розважає, та не більше.

Коментарі

Популярні публікації