274. Джон Стейнбек "Про мишей і людей"

4.8/5
Ну нарешті! Ця книжка таки потрапила до моїх рук! Я вже років зо два до неї придивляюся і посилаю їй знаки, але вона до цього моменту не відповідала на мої повідомлення.
"Про мишей і людей" — це одна з найулюбленіших і найзгадуваніших класичних книжок Америки. Ви можете зустріти її у фільмах, серіалах, в інших творах, на радіо, в театрі — та просто повсюди! Зокрема в "11/22/63" Стівена Кінга ) Свого часу була заборонена в школах. І я досі відходжу від шоку, що українською її спромоглися перекласти аж у 2016 році. Неподобство так довго із цим затягувати. Дякую "КМ-Букс" та Сергію Снігуру за цей потрібний переклад.


Сама повість зовсім невеличка і розповідає про двох батраків Джорджа і Ленні у часи великої депресії. Ленні — це міцний та сильний чолов’яга, але з невеликим розумом. Він часто втрапляє в халепи через свою дитячу наївність і не розуміє, коли чинить недобре. Джордж же кмітливий і міг би вести спокійніше життя, якби не його дружба з Ленні, яка не дає йому покинути цю велику дитину саму. Вони мріють назбирати грошей і купити ділянку для власної ферми, де вони будуть самі собі хазяї і розводитимуть кролів.
Дія повісті відбувається на одній із ферм, на яку вони приходять працювати. Джордж боїться, щоб Ленні не вчинив чогось безрозсудного, але зрештою його страхи справджуються, і Ленні з нерозуміння задушує невістку власника ферми. На нього оголошують полювання, і Джордж розуміє, що цього разу йому не витягти свого друга. Він приймає тяжке рішення самому з цим покінчити. На жаль, лише один з працівників розуміє, наскільки непростим був цей вибір. Інші ж тріумфують.

Історія насправді дуже проста, легко читається, і персонажам неможливо не співпереживати. Але найбільшої уваги в ній заслуговує саме фінал, після якого ще довго прокручуєш текст в голові. Джордж і Ленні — це звичайні маленькі люди, які попри всі свої відмінності та хиби цінували компанію одне одного, мали тісний зв'язок і спільну мрію. Іншим було їх не зрозуміти, а чому так — про це і треба помізкувати.

Коментарі

Популярні публікації