273. Роджер Желязни "Козирі долі" (Хроніки Амбера #6)

4.2/5

Юху! Дісталася до підциклу про Мерліна, сина Корвіна. Більше-більше Амбера, цього захопливого світу.
Усе починається з того, що Мерль, який уже певний час мешкає в тіні Земля, стає об’єктом щорічних замахів на вбивство. Як потім виявляється, це не невинні забавки, а спрямований акт проти родини Амбера якогось невідомого і потужного лиходія. Корвін зник, а Рендом тим часом намагається втримати хиткий мир у сім’ї. Невідомий вбивця не допомагає, бо всі починають підозрювати одне одного.
"Козирі долі" дуже нагадують початок "Принців Амбера": головний герой потрапляє у вир незрозумілих подій, з'являються якісь невідомі чуваки, які хочуть його вбити, мандрівка до Амбера — і опа, ти вже ніяк не виберешся з цієї історії, доки не докопаєшся до правди.
От тільки Мерль — зовсім не безпорадний хлопчина. Трохи самовпевнений, звісно, але дуже здібний. Сфінкса хвацько надурив, хоча, гадаю, через це в нього ще будуть проблеми.
Раніше у світі Амбера був тільки Амбер і Хаос, а тепер з'являється ще й третя сила — таємнича Темна Вежа Чотирьох Світів. І хто ж цей Люк насправді? Чому Мерль такий важливий? Маю сказати, заінтригували.
Найприкольніша штука у всій книжці — це Колесо-Привид, такий собі фентезійний суперкомп’ютер, який винайшов Мерль. Він може працювати тільки за певних умов і володіє здатністю до самонавчання. Мерль поставив його зчитувати тіні і накопичувати та кластеризувати масив інформації, а термінал до системи міг викликати з будь-якого куточку тіней. Комп’ютер моєї мрії! Та він не знав, що машина врешті дійде до того, що почне опиратися своєму творцю і набуде самосвідомості.
Отож, самі загадки відкривають цей підцикл. Побачимо, куди вони заведуть тезка наймогутнішого чаклуна із легенд про короля Артура.

Коментарі

Популярні публікації