256. Девід Маккалоу "Брати Райти"

5.5/5
Іще одна книжка, яка почесно посіла перше місце у топі прочитаного за 2017 рік.
Це художня біографія про братів Райтів, винахідників першого справді працездатного літака (бачила модельку їхнього Флаєра на Стімконі, вааа).

Девід Маккалоу розповідає про життя братів від самого початку: в якій родині та епосі вони виросли, як вони прийшли до літакобудування та які перешкоди чекали на них.
Успіх Вілбера та Орвілла — гарний приклад того, як атмосфера в родині впливає на подальший життєвий шлях. Їхній батько був священиком, але він ніколи не обмежував їх у вивченні нових тем та спонукав їх до розширення знань і критичного мислення.
З вищою освітою через різні причини у братів не склалося, та згодом вони відкрили власну велосипедну крамницю, яка приносила гарний прибуток, адже велосипеди на той час були надзвичайно популярні. Саме Вілбер першим захопився літаками, а Орвілл залюбки долучився до братового захоплення.

"Маю зізнатися вам, що в 1901 році я також сказав своєму братові Орвіллу, що людина не зможе літати ще принаймні п'ятдесят років. За два роки ми самі вже виконували польоти. Відтоді я остерігаюся робити будь-які прогнози, і про це добре відомо, передусім, моїм друзям-журналістам. Заглядати далеко в майбутнє — марна справа, а те, що ми бачимо вже тут і зараз, впевнює нас, що воно буде прекрасним. Тож не барімося, шляхи відкриті".

Варто сказати, що в літаки тоді ніхто не вірив. Інженерів подібних апаратів називали безумцями і мрійниками. Навіть проекти, що фінансувалися державою, з тріском провалювалися. Але братів це не спинило. Без спеціальної освіти вони збирали знання з різних джерел, конструювали власні моделі, будували їх за власні кошти. Усі розробки ретельно документувалися і фотографувалися, проте не видавалися загалу, аж поки не було здійснено перші стійкі польоти.
Закінчилася їхня історія дещо трагічно. Останні роки вони провели у боротьбі за патент, а після смерті Вілбера Орвілл із жахом спостерігав, як їхні літаки приносили смерть масі людей у Першій світовій.

Отже, плюси:

  • багатий ілюстративний матеріал
  • художній, не сухий виклад 
  • описи суспільства того часу
  • розповіді про родину та знайомих братів Райтів (особливо сильно про сестру)

Мінус (одненький):

  • хотілося б більше технічних деталей

Одним словом, я в захваті. Рекомендую усім, хто цікавиться і не цікавиться. Вибачте, що проспойлерила основні події, але повірте, там чимало класних фішок, про які я промовчала ;)

Коментарі

Популярні публікації