249. Ерін Гантер "Темні часи" (Коти-вояки #6)

4.4/5
Рідкісний випадок, коли цикл закінчується епічно.
Перші розділи вразили мене насиченими подробицями з традицій кланів. Раніше показувалися здебільшого різні посвяти: в новака та у вояка. Цього ж разу письменниці описують поховальний обряд. І не звичайного вояка, а самої провідниці. Цікаво спостерігати за емоціями Вогнезора, на якого раптово звалився тягар всього керівництва. Він як ніхто інший приголомшений втратою Синьозірки, але змушений залишатися зібраним і спокійним. В кінці розділу є навіть нотка ліричності: природа ніби відображає настрій нового очільника Громового клану. Посвята у провідники також була цікавою, пролилося трохи світла на те, що являє собою Зоряний клан.

Досить несподіваний, але логічний кінець зустрів Тигрозір (не спойлерю). У цьому навіть є певна мораль. До слова, рада, що діти Тигрозора нарешті остаточно визначилися з місцем для себе, і Ожинолапу більше довірятимуть. Так-так, він один із тих персонажів, про думки якого я хотіла б знати більше)
Фінальна битва з Кривавим кланом була дійсно епічною. І сам процес, який до неї вів, показує непростий вибір для очільників кланів: скоритися більшій силі чи вистояти. Також присутня нотка фанатичності, коли дотримання певної ідеології призводить до того, що ти завдаєш болю тим, кого мав би захищати.
На цьому арка вичерпує себе, і я навіть не знаю, що чекати від наступних. Адже всього книжок більше сорока. Але в цьому і привабливість великих фентезійних світів, коли автор може перемикатися на різних персонажів, різні локації, навіть різні часові лінії, при цьому читач може спокійно почати не з першого циклу. "Коти-вояки" стали для мене своєрідним CLAMP-ом: я люблю їхні історії, хоч і не трясуся над виходом кожного розділу. Це той світ, в який комфортно час від часу повертатися, щоб дізнатися, що сталося нового, куди автори поведуть цього разу. Тому ще раз велика дяка видавництву "АССА" за те, що вони взялися за цю велетенську роботу і стабільно видають нові частини. Це, безперечно, буде оцінено українськими читачами.

Коментарі

Популярні публікації