192. Жіль Леґардіньє "Остерігайтеся котів"

4.5/5
"Vivat" цього півріччя дивує і тішить. Взяла в них аж чотири книги, одна з яких "Остерігайтеся котів" французького письменника Жіля Леґардіньє. Це романтична комедія в найкращих її традиціях, приємна, легка, подекуди сумна, а в цілому — вельми атмосферна.
За основу автор взяв слова свого батька: "Чоловіки — дурні, жінки — божевільні, але коли вони зустрічаються, то інколи в них виходить щось прекрасне". Жулі Турнель застрягає в поштовій скриньці нового сусіда, коли намагається просунути туди руку, аби дістати свій ліхтарик, яким вона намагалася підсвітити його листи. Вона стала ним одержима, щойно побачила його ім’я — Рікардо Пататра. Це незвичне й кумедне ім’я так її зацікавило, що вона постановила собі про нього дізнатися. Та, як на зло, все їй весь час заважало його побачити, тож перше знайомство відбулося у досить незручній ситуації — коли він намагався витягнути її руку зі своєї скриньки.
Роман дуже кіноматографічний, сповнений веселих моментів. До того ж, гумор не такого штибу, як в американських комедіях, коли що сильніше герой гепається, то смішніше має бути. Ні, "Остерігайтеся котів" побудовано на принципі недолугих ситуацій, в які головна героїня весь час потрапляє, через що їй часто хочеться провалитися крізь землю, та на її бурхливій фантазії.
— Щось сталося?
— Уяви, в обід мені подзвонила мадам Дуглін і сказала, що ти працюєш продавчинею в пекарні, тій, що поряд із твоїм будинком. Нісенітниця, чи не так?
"Як мені викрутитися з цієї халепи? Я впевнена, що маму підкупили морські гребінці. Вони саме намагаються вилізти з коробки і скоїти напад. Рік знайде моє скривавлене тіло і прочинене вікно. Це буде початком руйнування світу".
Жулі до шаленства (і це не гіпербола) закохується в свого сусіда і всіляко намагається привернути до себе його увагу. Нове захоплення змушує кардинально міняти своє життя і штовхає її на божевільні вчинки. От тільки з Ріком попри всю його чарівність і вихованість щось не так. Він щось приховує, і це, вочевидь, не надто законно. Чи стане в Жулі духу зустрічатися з таким чоловіком?
"Дивні вони, ці хлопці. Інколи з нічого розігрують такі історії, а потім перетворюються на пухнастих тваринок. У когось є інструкція з використання?"
Поряд з основною лінією автор тепло описує стосунки з друзями та сусідами. Квартал Жулі — це така приємна місцинка, де можна знайти чимало різноманітних людей, хай і не всі вони хороші, але багато з них чуйні і добрі.Чого тільки вартий персонаж Ксав’є, який втілив свою мрію і збудував у гаражі міні-танк, котрий потім довелося хитро і трохи незаконно звідти визволяти, бо він не пролазив у ворота двору. Або зворушлива дружба з Софі, яка погодилася допомогти подрузі не тільки разом побігати, а й прослідкувати за її хлопцем.
Це аж ніяк не жіночий роман, тому читати рекомендую всім, хто хоче підняти собі настрій і провести вечір у приємній компанії дотепної книги.
Українське видання якісно зроблене, обкладинка прекрасна, щоякнайкраще підходить до сюжету, а в тексті я знайшла тільки один незначний одрук. Кегль достатньо великий, і сам формат книги зручний. Та де ж коти, спитаєте ви? А це вже дізнавайтеся самі. Як-то кажуть, шерше ля фам... ой, тобто ша.


Коментарі

Популярні публікації