164. Cameron Dokey "The Wild Orchid"

3.6/5
Нарешті доволі пристойний ретелінг! (Із тих, що мені довелося читати) Цього разу діви-войовниці Мулан.
У авторки набита рука на ретелінгах, тому вийшла доволі цікава історія, хоча дещо не на тому акцентована, та не будемо її звинувачувати у скороченні військових баталій, адже це був лише сучасний переказ.
Перша частина книги розповідає про зростання Мулан і її проблеми. Її мати померла, народжуючи її, а батько, дізнавшись про це під час війни, відтоді додому і не вертався. Тому Мулан 13 років не знала тата, росла в сільській місцевості і виховувалася нянькою. За вірного друга їй став Лі По, сусідський хлопчина, який мав змогу вивчати письмо та військову науку у той час, як Мулан була змушена нидіти за шитвом. Саме він навчив її читати й писати, їздити на коні та стріляти з лука. В дитинстві вони пообіцяли один одному, що навіки залишаться друзями.
І отут постає дуже цікавий момент, а чи буває дружба між чоловіком і жінкою. Мати Лі По не воліє мати Мулан за невістку, бо вона непокірна й ганьбить жіноцтво й свою родину. Утім, Мулан та Лі По і самі не надто до цього прагнуть, хоча з часом починають задумуватися, а що було б, якби вони одружилися. Лі По навіть більше, мені відчуваєтсья ;)
Потім повертається зі служби Імператору батько Мулан — і це другий цікавий момент. Як вони намагаються порозумітися і знайти підхід до одне одного, зважаючи на те, що дівчина вважала, що тато її ненавидить, а сам генерал Хуа Вей довго намагався втамувати біль від втрати дружини.
Я не відчуваю тут якоїсь затягнутості, бо стає чітко зрозуміло, чому і заради чого Мулан вирушає на війну. Про це оповідає друга частина, яку хотілося б зробити довше — але вже скільки є. Тут ми знову зустрічаємо Лі По, який поїхав служити другу її батька, генералу Ювену, і вони обидва допомагають їй приховати справжню стать. З’являється і принц Джіан, наймолодший із синів Імператора, на якого той покладає великі надії, хоча принц не бажає стояти над усіма. Вони із Мулан відчувають, що мають споріднені серця, адже обидва прагнуть бути тими, ким хочуть, а не тими, якими їх бачать родина й суспільство. Зовсім коротенько пролітає битва з наступом гунів, який Мулан успішно затримує та вбиває його ватажка.
Далі стандартно нагородження Імператора -> весілля із принцом. От чого не вистачило, то саме більше їхньої взаємодії і табірно-воєнного життя. Ех, була б книжка хоч трохи довшою...
Та в цілому все сподобалося. Легкий стиль, проста мова, нешаблонні конфлікти, читається на одному подиху. Витримує марку пристойного масліту і казкового ретелінгу. (P.S.Та не більше)

Завантажити можна тут: http://www.ex.ua/99335428, якщо когось зацікавило. Ледь знайшла нормальну роздачу, з якої можна поцупити, тому залила окремо на екс для інших бажаючих почитати ретелінги Кемерон Докі.

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації