155-158. Маріса Меєр "Лунарські хроніки" #1-4

4.2/5

На чотири книги в мене пішло чотири дні. Я на все забила, навіть на лабу (яка я погана), але все ж дочитала. Отримала масу задоволення і зрозуміла, чому американці так божеволіють за цією серію.
Основна історія складається із чотирьох частин: "Cinder" - "Scarlet" - "Cress" - "Winter", які відповідно переосмислюють такі казки, як "Попелюшка", "Червона шапочка", "Рапунцель" та "Білосніжка". Є ще додаткові оповідки, але то вже для фанатів.
Була неймовірно здивована, що авторка писала "Cinder" під час NaNoWriMo. Цікава програма і, як бачимо, діє.



Сюжет. У першій книзі ми зустрічаємося з дівчиною-кіборгом Попел (буду так скорочувати Cinder),  яка працює механіком, аби забезпечувати свою мачуху та двох зведених сестер. Одного дня до неї приходить принц Кай і просить полагодити його андроїда. Ось і маєте першу любовну лінію в "дівочому кіберпанку".
Але цікаве не те. А світ, в якому живуть герої. Виявляється, що на Місяці править королева-тиранша Левана, яка вже давно погрожує Землі війною. Там замішана політика із підписанням мирної угоди, проте для цього Левана має вийти заміж за Імператора Східної республіки (?East Commonwealth), яким після смерті батька стає принц Кай. Звісно, що батько Кая, що сам Кай від цього морозяться. Але тут в гру вступає біда з невиліковною чумою, яка косить землян, а в лунарів є антидот.
А ще лунари вміють керувати специфічною енергією й задурювати мізки землянам, та й своїм співвітчизникам. Найсильніші, от як королева Левана, використовують це для масового підкорення та зомбування.
Одним словом, неприємна ситуація для Землі складається. А тут іще й сама Попел виявляється лунаркою, та неабиякою, а зниклою принцесою Селеною. Та-та-та, здається, настав час вершити революцію!
Подальші книги продовжують розвивати цю лінію, однак до боротьби долучаються відчайдушна Скарлет і лунарський солдат Вовк (моя улюблена парочка), програмістка Кресс і самозакоханий капітан Торн, божевільна лунарська принцеса Зима і її вірний слуга Джасін. Ви точно не зможете відірватися!

Враження. Попри те, що ніякої нової чи глибокої ідеї тут нема, навіть тема з революціями і перетворенням монархії на демократію вже давно списана-переписана, серія мені сподобалась. Насамперед надзвичайно свіжим сеттингом і яскравими персонажами. Серйозно, де ви ще побачите хакершу Рапунцель? Вдале поєднання класичних казок, кіберпанку й романтики не може не вражати.  Звісно, відчувається, що перша частина надто зосереджена на Попел і Каї, проте в наступних розподіл сторінко-дій між усіма персонажами внормовується. Власне, у мене склалося відчуття, що авторка просто не планувала подібного продовження, а тому вийшов такий "перегруз". Утім, подальші події добре в’яжуться між собою, і якщо там і були якісь логічні неточності, то вони не надто помітні. Якщо ви шукаєте хороший YA, аби розважитися, то цю серію я справді рекомендую. І, звісно ж, вона буде цікава усім шанувальникам ретелінгів казок. А також тим, хто хоче познайомитися з науковою фантастикою, але боїться, що не потягне.

Бонус (кілька мімішних ілюстрацій):







Коментарі

  1. ого, вона тільки англійською є, я так розумію? давненько фантастики не читала, тільки чи потягну інглішом)
    а цікаво таки стандартне і звикле авторка переказала))) Рапунцель-хакерша? чогось зразу уявляється мультяшна рапунцель з ноутом на колінах)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ні, перші дві російською в Неті є, і третя, здається, теж перекладена. Останньої частини точно нема, бо вона вийшла наприкінці 2015 року.
      Англійська там не дуже важка, хіба тільки зі специфічними термінами трохи буде мороки. Однак, наприклад, у порівнянні з тим же W.A.R.P. Колфера їх там набагато менше. Раджу читати через Kindle зі встановленим Оксфордським словником. Тоді взагалі нічого не спиняє.

      Видалити

Дописати коментар

Популярні публікації