150. Gail Carson Levine 'Ella Enchanted'

  3.7/5

Хороша фентезюха, я щиро насолоджувалась читанням. За основу, вочевидь, взяті історії про Попелюшку і Сплячу красуню. Завжди любила ретелінги Попелюшки, до речі) Фея Люсінда обдаровує маленьку Еллу покірністю: вона робитиме все, що їй тільки не скажуть. Звісно, мати та її фея-хрещена намагаються вмовити Люсінду повернути дар, однак фея невблаганна у своїй думці. Таким чином Елла виростає дівчиною, що змушена коритися будь-якому наказу. Однак вона досить розумна, щоб уникати таких ситуацій. Лихо починається тоді, коли її мама помирає. На похоронах вона знайомиться з Чаром, принцом тієї країни, якому завжди подобалася її мати. Вони приятелюють і дружба їхня очевидно переростає у щось більше. Та батько Елли, Пітер, досить неприємний чоловік, зациклений на здобуванні грошей. Він хоче виростити з неї справжню леді і віддає її в школу-пансіонат разом із неприємними доньками дами Ольги, з якою невдовзі він одружується, коли банкрутує. Тут, звісно, починаються типові попелюшкові злигодні, оскільки мачуха з сестрами дізнаються про закляття покірності.
Найбільш цікаве, певно, те, що Елла, дізнавшись про романтичні почуття принца, розуміє, що накличе на нього біду, якщо вийде нього. Через свій "дар" вона може навіть вбити його. А тому виставляє себе жадібною лиходійкою і пориває з ним стосунки. І тут справа геть не в самопожертві, як могло здатися. Дівчина раціонально обмірковує подальше життя з принцом і доходить до висновку, що з прокляттям їм не стати разом щасливими, це занадто ризиковано.
Авжеж, врешті-решт закляття знімає сама Елла, відмовившись коритись, коли її бажання збігається з наказом.
Сетинг до скреготу в зубах казковий, але є і деякі приємності, як, наприклад, кілька різновидів мов.
Що ж до екранізації, то від однойменного фільму сюжет дуже відрізняється, це цілковито інша історія. Тут немає злого дядька-короля, але є недолугий батько. Якщо у фільмі Елла рятувала королівство, то тут конфлікт зосереджено на внутрішній боротьбі та розвитку характеру. А ще тут немає пісень, зате є мімішна романтика )
Загалом, приємний роман, особливо коли хочеться чогось доброго і світлого. Просто мій улюблений набір: пригодолюбна кмітлива ГГ + ретелінг казки + приємна романтика + легкий гумор. А що ще треба на свята?

Коментарі

Популярні публікації