Цікаві україномовні журнали

Як не дивно, такі справді є, однак ви не знайдете їх в роздрібних точках на зупинках. Такі видання можна отримати тільки за передплатою. Я б хотіла зробити невеличкий список рекомендацій журналів, які мені пощастило погортати, і трохи про них розповісти.

1. Всесвіт. Журнал іноземної літератури
Один із найстаріших українських журналів, видається з 1925 року. Тут публікуються переклади іноземної прози та поезії. Обсяг: 300 сторінок. Наразі виходить раз на два місяці. Саме у "Всесвіті" українці мали змогу вперше ознайомитися зі світовими шедеврами.
На жаль, наразі про це видання підзабули, але воно тримає свої позиції завдяки відданим читачам. Передплата за таку титанічну роботу, як на мене, смішна. Не варто, звісно, казати, що гарного оформлення тут не слід чекати, папір нагадує газетний. У тому числі через це ціна не надто висока, що дозволяє будь-кому купувати "Всесвіт".
Чимало випусків лежать зараз на Гуртомі, але моє справжнє, паперове, знайомство зі "Всесвітом" почалося саме з того номеру, що на зображенні. Я більше, аніж задоволена вмістом, і збираюся долучитися до лав відданих прихильників. Що рекомендую і читачам блогу. Є електронна версія.

Більше журналів не передплачую, однак решту списку я купувала по кілька номерів на фестивалях або через Інтернет.

2. Дніпро. Літературно-художній журнал
Концепція журналу чудово зрозуміла із назви: тут публікуються відібрані твори читачів. Оформлення вже краще, аніж у "Всесвіту", та й папірчик приємний, журнальний. Нараз виходить щомісячно, хоча в мене лежить збірний номер за 3 місяці. Видання характеризується різноманітними конкурсами та тематичними номерами. За ними авторам варто слідкувати на офіційному сайті. На моїй пам’яті це найбільше й найпопулярніше літературне видання, публікацією в якому можна сміливо пишатися. Із сайту бачу, за деякі твори пропонуються гонорари — досить непогано.
У моєму потрійному номері обсяг журналу: 244 сторінки. Чи це якось змінилося, мені невідомо. Щодо ціни, то паперова версія досить дорога, хоча більшість собівартості з’їдає друк. Для тих, хто економить, є набагато дешевша електронна версія.





3. Шо. Смотреть. Слушать. Читать
Це одначе двомовний журнал. Виходить у твердій обкладинці. Зазвичай матеріал зосереджується навколо певної теми. Тут публікуються різноманітні інтерв’ю, огляди на музику, книги, фільми, мистецькі проекти та інші тематичні статті, а також є літературно-художній блок. Варто відзначити високий рівень оформлення — насолода для ока. Іде гра з гаслами, ілюстраціями, гарнітурами. Чудове поєднання змісту і стилю.










4. Жила. Сімейно, глибоко, творчо
Досить цікаве видання для батьків. Матеріал також об’єднується певною темою, папір якісний, оформлення оригінальне й приємне. Я гортала номер про кольори і зацінила креативний підхід: обкладинка номеру повністю біла, а середина розмальована. До нього додавалася картонна гра на асоціації, в якій ми з друзями поламали голову і повеселилися.
"Жила" виходить хаотично, за свій кошт, цього року номерів не було, але, гадаю, вони ще функціонують. Старі номери можна знайти на їхньому сайті.






5. Однокласник. Журнал для підлітків
Ще один "релікт", який я наполегливо раджу школярам. Свого часу я із задоволенням отримувала і читала це видання. Редактор журналу — Сергій Іванюк, автор моєї улюбленої трилогії "Лісом, небом, водою". Тут є все, що цікавить сучасного підлітка, без дешевих прийомчиків. Матеріал комплексний, кожному знайдеться, що почитати. Ех, шкода, що з нього виросла...





6. Куншт. Наука як мистецтво
Зовсім новенький. Мета — популяризувати науку. Матеріал пропонується на різні теми: від польотів у космос до користі мастурбації. Виклад статей науково-популярний, тому проблем із розумінням змісту не виникне. Вражає оформлення: ну дууууже гарнезне. Поки вийшов лише один номер, на 100 сторінок, і це найдорожче видання з усього списку. Звісно, усі кошти пішли на повнокольоровий друк на шикарному папері.
Прочитала кожну статтю із задоволенням, але, на мою думку, тут ще поки погано сформована пропорція зміст:стиль. Гарно воно дуже, але я б хотіла від такого видання більше змістовності, більше тексту.
Одначе рекомендую всім, кого цікавить розвиток науки та власного світогляду. Точно не пошкодуєте. Замовити можна через спеціальну ґуґл-форму або придбати в "Книгарні Є".


Питання до вас: які з цих видань ви читали та які ще можете додати до рекомендованого списку?

Коментарі

Популярні публікації