269. Роб Найт, Брендан Бюлер "Прислухайтесь до свого організму"

4/5
"Прислухайтесь до свого організму" — це ще одна книжка із серії TED: маленька, компактна та  значно інформативніша за "Перше враження".


У ній розповідається про роль мікробів у житті людини, адже ми складаємося більше із мікробів, аніж із нас самих. Автори вважають, що мікробіом може більше сказати про людину, аніж її ДНК: що ви їсте, де ви живете, чого торкаєтеся і навіть чи люблять кусати вас комарі (так-так, у цьому теж винні мікроби, як виявляється).
Окрім того, мікроби можуть бути важливою частиною як хвороби, так і лікування. Дослідження поки проводяться, але автори припускають, що у майбутньому пересадка мікробіому здорової людини хворій допоможе побороти різні недуги. Наприклад, пересадка мікробіому товстої миші до худої миші активізувала апетит останньої — і та враз розтовстіла.
Самі мікроби та їхні різновиди тільки вивчаються: які види, в якій кількості та за яких умов приносять негативний результат? Чому деякі люди з таким же набором "поганих" мікробів здорові, а інші — ні?


Не оминають автори увагою і тему антибіотиків, пребіотиків, пробіотиків та щеплень. Що дуже важливо, адже навколо цих тем побутує чимало міфів, перебільшень та фобій.
Попри те, що книжка на доволі специфічну тему, її легко читати (що й очікувалося від TED). Тут є різні історії з життя, як, наприклад, дослідник зі своєю дружиною щодня беруть зразок свого мікробіому, ведучи тривале спостереження. Є багато гарної інфографіки з мишками і без. Також є невеликі вставки про історію розвитку досліджень мікробів для тих, кого може зацікавити така додаткова інформація. Та й сам виклад доволі простий і жартівливий. Іще раз переконуюся, що наукпоп — це один із найкорисніших і найцікавіших жанрів літератури.
P.S. Цікаво, а хтось уже написав фантастику з медициною майбутнього, де пересаджують мікробіом? ;)

Коментарі

Популярні публікації