238. Володимир В'ятрович "За лаштунками "Волині-43". Невідома польсько-українська війна"

4.3/5
До прочитання цієї книги я належала саме до тих людей, які б у опитуванні "Що ви думаєте про Волинську різанину?" пробелькотіли б "нічого не чув, нічого не знаю".  Дякую Люді Вишневій Цвіт за хорошу добірку про ОУН-УПА та Волинь, з якої я, власне, і почула про В'ятровича.
Оскільки я живу на півночі України, то тема стосунків з поляками доволі далека для мене, але з огляду на постійні спекуляції, на мою думку, потрібно трохи в ній розбиратися. В'ятрович на прикладі статистики опитувань показує, як змінилася думка поляків завдяки обсмоктування медіа за кілька років.
Книга розділена умовно на кілька частин. Є передумови війни, самі конфліктні ситуації, бойові дії до, під час і після Другої світової, та вплив на майбутнє, зокрема дослідження цієї теми сучасниками. У тексті зустрічаються цитування (а хто доскіпливий, той перевірить), продовження дискусії, часто протилежні іншим дослідженням думки.
Наскільки я розумію, В'ятрович поставив собі за мету показати, що поляки не були однозначними беззахисними жертвами, що українці не були однозначними "катами", що як і в будь-якій війні, тут не було бінарного розподілу на добро і зло. (Хоча інколи відчувається, що у своєму бажанні він дещо применшує можливу жорстокість української сторони. Але я не експерт, проте й на віру сліпо брати не варто).
Матеріал викладено у легкій формі, є чимало фото, документів, листівок. Завдяки кільком ілюстраціям та дизайну книга не виглядає нудно, виклад не обтяжливий. Рекомендую для широких мас, читати у невеликих пропорціях замість "Гри престолів". 

Коментарі

  1. Віншую, Літостива Панна! Ви кажете:"Оскільки я живу на півночі України, то тема стосунків з поляками доволі далека для мене". А як же Чернігівське воєводство(Województwo czernihowskie).Яке формально існувало з 1618-1795,а фактично 1635-1648 і 1651-1652... Є така книжка Петра Кулаковського "Чернігово-Сіверщина у складі Речі Посполитої (1618—1648)", видавництва «Темпора». Радив би для люду сіверського, човпти у поміркованих обсягах замісто "Гри престолів". :-) А огляди книжкові і думки Ваші, ясна панночка, мені припали до вподоби! ;-)

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації