209. Marissa Mayer 'Heartless'

4.2/5

Іще один ретелінг від Марісси Меєр. Цього разу окремий роман за мотивами "Аліси у Дивокраї": головною героїнею стала Чирвова королева. Це історія про недовге й нещасливе кохання та розбиту на друзки мрію, тиснення соціальної ролі та батьків, які бажають "лише кращого". 
Приємно бачити, що авторка росте. Структура стала чіткішою, обробка джерела — витонченішою.
У центрі подій — Кет, донька високочолих батьків, яка обожнює пекти і мріє відкрити власну пекарню. Мати ж понад усе бажає вдало видати її заміж, щоб вона здобула "омріяне для жінки щастя", і така нагода з'являється, бо до неї сватається сам Король Королівства Чирв. Кет від цього не в захваті, м'яко кажучи, бо заміжжя не входить в її життєві плани, та й подумати тільки - виходити за 50-річного м'якотілого й не надто розумного чоловічка! Утім, відмовити їй тяжко: від неї очікують згоди її батьки, яких їй важко розчаровувати і ганьбити, її подруга і вся спільнота. І все б, може, й нічого, коли б вона не закохалася у таємничого блазня Джокера, який з'явився нізвідки й причарував її своїм шармом, розумом і дотепами. Та це кохання не має права на життя, бо ж вона високого роду, навіть Кет це розуміє, але все одно не може себе опанувати. Тим часом на королівство здійснює напад древнє чудовисько Жербельковт, і ніхто не знає, що можна вдіяти та де шукати героя.
В сюжет також залучені Божевільний Капелюшник і Чеширський кіт, які мають власні оригінальні характери і передісторії. Описи пирогів смачні, аж слина тече.
Розв'язка мені сподобалась. З самого початку було зрозуміло, що авторка закінчить або все  добре, або все погано, і я більше схилялася до другого. Власне, так і сталося. Фінал вийшов напрочуд дарковим із вириванням серця із власних грудей і поясненням появи фрази "Голову геть!". За розвитком головної героїні дуже цікаво спостерігати, адже майже з наївної у своїх мріях дівчини, закоханої у випічку, вона перетворюється на безжальну і справді безсердечну королеву. До речі, варто також відзначити гру слів, оскільки heart має значення як і серця, так і масті чирва.

Коментарі

Популярні публікації