Фантастичний Goodreads Choice Award 2016

Поговорю на цю тему трішки і я. Дещо з номінантів читала, хоча є багато взагалі незнайомих імен. Є кілька передбачуваних авторів, але водночас дивує ситуація, що досить відомі метри не потрапили в рейтинг. Хоча це й не дивно, адже основна аудиторія таких мереж — підлітки та молодь, тому більш серйозним книгам у жанрах спекулятивних пробитися важко.

Фентезі


Нікого не здивую, якщо скажу, що пройшла п'єса про Гаррі Поттера. Зважаючи на те, скільки критики вона отримала, книгою року її назвати важко. А втім, побачимо, як проголосують фанати.
Традиційно у фаворитах опинився Брендон Сандерсон — і це ще одна причина прочитати з нього хоч щось.
Неочікувано для мене у фінал потрапила й Вікторія Шваб зі "Скупченням тіней", другою частиною серії "Відтінки магії". Вона справді сподобалася мені більше за попередню завдяки сильному напруженню і пристрастям, які там вирували, хоча я б все одно запхала цю книжку в янг-едалт (хоча ця серія позиціонується як "доросле фентезі").
У півфіналі ще був Кен Лю, шкода, що не потрапив.

Янг-едалтівське фентезі і наукова фантастика


Ось тут про всіх авторів чула на англомовному Ютубі і навіть декого читала.
В рейтинг одразу потрапили новинки Лі Бардуґо "Криве королівство", друга частина Кеттердамської диології, перша частина якої навіть вийшла в українському перекладі цього року. Я собі пообіцяла, що не буду читати в оригіналі і дочекаюся перекладу, але переконана, що авторка не підвела, оскільки "Шістка воронів" мені дуже сподобалась.
Не встигла побачити світ нова книга Маріси Меєр "Безсердечна", як вона вже одразу стала номінантом. Дебютною серією авторки були "Лунарські хроніки" — неординарний ретелінг відомих казок. Тому я, як і решта, з нетерпінням чекала на переказ "Аліси". Зараз на половині книги, заінтригована, чи стане зрештою Кетрін Чирвовою королевою, як це обіцяє Льюїс Керролл. У Маріси Меєр більше романтичне спрямування, що типово для янг-едалту. Хоча мушу відзначити, що романтика не псує сюжет, там вже й Жербельковт з'явився, страху наганяє.
Окрім перелічених, в рейтингу опинилися досить популярні автори (вибачте, якщо когось неправильно напишу): Брендон Сандерсон "Лихо", Касандра Клер "Леді Північ", Вікторія Ейв'ярд "Скляний меч", Кіера Касс "Корона", Сабаа Тахір "Світоч проти ночі", Меґґі Стіфватер "Король-ворон" та цілі дві книги Сари Джей Маас "Двір туману і люті" і "Імперія штормів".

Для молодшого і середнього шкільного віку



Тут теж багато знайомих. Рік Ріордан "Маґнус Чейз та боги Асґаарду" і "Випробування Аполлона"; Голлі Блек і Касандра Клер "Бронзовий ключ"; Ерін Гантер з 31-ою частиною "Котів-вояків"; нова ілюстрована щемлива історія Сари Пенніпакер "Дружок"; і ще одна книга, яку я не беруся кирилізувати, але вона здобула чимало схвальних відгуків — Tahereh Mafi 'Furthermore'.

Наукова фантастика


З усіх кандидатів, на мій сором, впізнаю тільки Конні Вілліс "Crosstalk" і Террі Пратчетта у співавторстві зі Стівеном Бакстером "Довгий космос", хоча більшість номінантів виглядає доволі симпатично. Також тут опинився роман із всесвіту "Зоряних воєн" авторства Клаудії Ґрей. Блейка Крауча у 2017 році обіцяє видати КМ-букс.

Коментарі

  1. Дякую за огляд!
    Сандерсона дуже рекомендую. Його "Архіву Штормсвітла" я взагалі декілька разів перечитував.

    ВідповістиВидалити
  2. Ааа, ну навіщо ти мені порадив цю серію? Я тепер не можу вже кілька днів відірватися і з жахом передчуваю, як буду чекати наступних книг. Мені "Вітрів зими" вистачає Т_Т

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації