168. Patrick Ness 'A Monster Calls"

4.5/5


13-річному Конору О’Маллі щоночі сниться один і той же кошмар, про який він нікому не здатен розповісти. І ось, одного разу, о сьомій хвилині по опівночі перед його вікном з’являється чудовисько — велике тисове дерево. Та це не те чудовисько, на яке чекав хлопчик. Те, яке він бачить у снах, — набагато страшніше. Чудовисько каже, що розповість йому три історії, дикі та неприборкані, а наприкінці Конор має розповісти свою — правдиву історію.
Уже цікаво, скажіть? Навіщо древньому чудовиську розповідати якісь історії? Навіщо вимагати того самого від хлопчика? І чому саме зараз, коли мати Конора страждає від раку?
Власне, ідею та сюжет проробила Шіван Дауд. Вона, як і мати головного героя, отримала діагноз раку грудей, однак не встигла закінчити книгу. Доробити її запропонували Патріку Нессу, який довго вагався, але все ж погодився. А проілюстрував її моторошними картинками Джим Кей. Так, той самий, який оформив Гаррі Поттера. У результаті роман одразу здобув схвальні відгуки і відхопив престижну премію. Цієї осені вийде однойменна екранізація.
ЦА цієї книги — середній шкільний вік, але читати варто усім, на мою думку. Тема втрати близьких — це те, що лякає кожного. І ніколи не знаєш, як хто поведе себе в такій непростій ситуації. Чудовисько, яке приходить до Конора, змушує його усвідомити неминуче, прийняти правду про самого себе.
Мені дуже подобається, як побудовано роман. На тлі нічних жахіть та оповідок чудовиська читач дізнається про життя Конора та його складні почуття. Ті історії, які він змушений слухати, — не якісь казочки із хорошими хлопцями та лиходіями. Вони моторошні і, на думку Конора, неправильні, але показують, наскільки люди неоднозначні істоти.
Читається роман на одному подиху, та й сторінок не так вже й багато. Мова проста, але її цілком достатньо для створення тривожної атмосфери. За жанром, це темне фентезі, і хоч від нього мають бути дрижаки по шкірі, але відірватися неможливо. Рекомендую всім. 

Бонус: Книжковий подкаст

Коментарі

Популярні публікації