152. Джон Маккормак "Історія Ірландії"

  4/5

"Велике здається нам великим тому, що ми на колінах; підіймаймося!" (Джеймс Конноллі)

Тут була велика тирада про релігію, зокрема християнство, і як я її не люблю завдяки історії
 


Історія острівної держави, на землях якої хто тільки не побував. Після прочитання цієї книги у мене склалося враження, що жага до незалежності в Ірландії була набагато сильнішою, ніж у тієї ж України. Можливо, завдяки територіальній відокремленості та відмінності у релігіях. Шкода тільки, ґаельська зникла із вжитку. 
Ірландія переживала такі події, що Джордж Мартін відпочиває. Постійна війна, сутички, боротьба, повстання, чвари не припинялися ні на мить. Звісно, це типово для тих часів, і все ж усвідомлювати реальність таких подій важко. (Гм... Що я ще маю написати на тему нон-фікшну?)

"Під час дебатів в Ірландському парламенті щодо вільної торгівлі Гассі Бурґ сказав фразу, яка згодом стала популярною. На заяву, що в Ірландії панує мир, він відповів: "Не кажіть мені про мир. В Ірландії немає миру; це лише придушена війна. Англія посіяла свої закони, як зуби дракона; вони проросли озброєними людьми".
Матеріал у книзі викладено гарно, після кожного розділу додаються цікавинки, текст супроводжується портретами історичних особистостей. Загальний екскурс в історію Ірландії я отримала. Однак мені жахливо не вистачало карт. Це було б доречно.

Переклад... От ніби і можу сказати, що читається нормально, але стільки росіянізмів, що страшне. Одруківки весь час, як у романах Кінга від КСД. 2006 рік, одним словом.

P.S. Сподобалась позиція Ірландії у Другій світовій. От не пішли старим принципом "ворог мого ворога — мій друг", молодці. А могли спокуситись.
P.S. (2) Поясніть, чому з усіх політиків мені сподобався Де Валера. Тому, що довго прожив? =)

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації