Книги must be read

Побачила таку штуку в Етажерки і загорілася й собі розповісти, як я обираю книги для читання. Маю зазначити, що в першочерговим критерієм є наявність українського перекладу.

1. Улюблений автор

Полюбивши раз, штурмую всю бібліографію та слідкую за новинками. Із підліткового віку читаю Овена Колфера, навіть те, чого немає в перекладі. Із українських авторів підсіла на Володимира Лиса, Володимира Арєнєва, Юрія Іздрика. Із задоволенням купую і читаю українські переклади Стівена Кінга, після "Темної вежі" я його шанувальниця навіки. Потроху долаю Дискосвіт Террі Пратчетта і знайомлюся з творчістю Умберто Еко. Перелік можна ще продовжувати.

2. Спекулятивна література

Якщо це фантастика з цікавим описом, то все, я це читаю! Однак тут люблю ще й перебирати за гучними іменами, схвальними рецензіями або приналежністю до стімпанку. Крім того, намагаюся шукати сучасних українських авторів фентезі. Потрібно для журналу "Світ Фентезі" =)

3. Згадані в інших книжках

Буває, чомусь чіпляють цитати чи ситуації в інших творах. Я так із "Чорнильної трилогії" Корнелії Функе вийшла на "Принцесу-наречену" Вільяма Ґолдмана, досить кумедну прозу.

4. Гарне оформлення

Я знаю, тупа причина, але не можу пройти повз гарненької обкладинки ) "Смерть і Діва" Ельфріди Єлінек саме так і потрапила мені до рук, про що я аніскільки не шкодую.


5. Поважні або не дуже автори, яких я не читала, але ними зацікавилась

Сюди можна вписати Умберто Еко, Арно Шмідта, Макса Фріша. Власне, люблю брати якусь закручену книжку не з масліту і знайомитись з новим для мене автором )

6. Література певної нації

 Хочу ознайомитись з японською класикою. Поки успіхи невеличкі, але в Акутаґаву Рюноске я вже закохана. У певні моменти пробиває на ірландську, британську чи німецьку літературу.

7. Видавництво, якому я довіряю

Завжди приємно почитати новинки "Видавництва Жупанського" чи "Астролябії".

8. Перерва на іноземну мову

...що досить сповільнює темп читання і розтягує насолоду. Раніше читала по кілька книжок на рік англійською, тепер намагаюся додавати польську. Сподіваюся, японська теж через кілька років увійде до цього списку.

9. За рецензією

Чимало книг знаходжу завдяки рецензіям на Літакценті чи Другові читача.

10. Нон-фікшн

Інколи корисно і до нехудожньої літератури звернутися. Із задоволенням прочитала "Не намагайтеся позбутися книжок" Умберто Еко та Жана-Клода Кар’єра, "Фізику майбутнього" Мічіо Каку. Читаю книги про письменницьку майстерність та ІТ-технології. Чекає свого часу Генрі Марш (з автографом :3). Страшенно хочу собі біографію Генрі Форда ;( 
А так я вишукую не книги, а статті на конкретні теми.

11. Історичні особистості чи періоди

Художнє, нон-фікшн — не має значення! Якщо мене цікавить конкретний діяч чи подія, то намагаюся якнайбільше про це дізнатися. Але про Сашка Заславського все одно інфи небагато =(
Планую наразі прочитати альтернативку про Павла Скоропадського "Йшов четвертий день війни". І, звісно ж, біографію Йошіди Шьоїна-сенсея. А ще треба знайти хорошу книжечку про Бакумацу та Мейджі.


12. Журнали

З літа передплачую "Всесвіт", тому штудіюю його від і до. Окрім поезії хіба, це не зовсім моє)

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації